Selecteer een pagina

Billboard wordt beschouwd als de maker van de meest betrouwbare muziekgrafieken ter wereld en stelt de hitlijsten wekelijks samen op basis van verkoopgegevens verzameld door Nielsen Soundscan en airplaygegevens verzameld door Nielsen Broadcast Data Systems.

Van 1990-2006 sponsorde Billboard Magazine elk jaar in december de Billboard Awards om de successen van het afgelopen jaar binnen de muziekindustrie te eren, op basis van de hitlijsten aan het einde van het jaar, en dus op populariteit. Vanaf het begin waren er prijzen in elk genre voor Top Album, Top Artist en Top Single. In 1992 werd een Billboard Century Award toegekend om de artiest te eren met de meest uitzonderlijke creatieve bijdragen aan de muziekindustrie. Gedurende zijn zeventien jaar werd de Billboard Awards-show uitgezonden op het Fox-netwerk; maar in 2007 leidden omstandigheden waaronder het verstrijken van contacten tot de annulering van de prijsuitreiking dat jaar, en sindsdien is het niet hervat ondanks inspanningen om het programma nieuw leven in te blazen. In plaats daarvan is Billboard, zonder de ceremonie, doorgegaan met het bekendmaken van de winnaars in elke categorie als onderdeel van de laatste Billboard Magazine-uitgave van elk jaar. Hoewel de American Billboard Awards zijn vervaagd, presenteert Billboard Latin America nog steeds elk jaar zijn ceremonie ter ere van de grootste Latin Music-artiesten van het afgelopen jaar.

Janet Jackson heeft het record voor ontvanger van de meeste Billboard Awards in de geschiedenis van de show, met drieëndertig awards. In 1999 werd Mariah Carey geëerd als Billboard’s Artist of the Decade. In 2009 ontving Eminem de eer. Whitney Houston volgt op de voet met 30, Michael Jackson staat op de derde plaats met 29 en Mariah Carey loopt vlak achter hem met 28.

De eerste gastheren waren Paul Shaffer en Morris Day, samen met Jerome Benton. Latere gastheren waren onder meer Phil Collins, Jon Stewart, Chris Rock, Kathy Griffin, Bernie Mac, Cedric the Entertainer en Ryan Seacrest. Kathy Griffin is driemaal de meest frequente gastheer, in 1998 met Andy Dick, in 1999 met Adam Corolla en in 2000 met N Sync.

De ceremonies in 1990 en 1991, de eerste twee, werden na het opnemen uitgezonden. Sindsdien zijn ze live uitgezonden van 1992-2006 en hebben ze plaatsgevonden in Los Angeles, New York en Las Vegas. Crystal Awards presenteerden eerprestaties in de genres R&B, Rap, Country, Modern Rock, Classical en werpen ook de aandacht op onafhankelijke artiesten en albums. Categorieën omvatten artiest van het jaar, beste nieuwe artiest, duo / groepsalbum van het jaar, hete 100 producer, hete 100 songwriter, hete 100 single van het jaar, beste tourlocatie, beste concertlocatie, beste soundtrack single, beste digitale track, Bestverkopende single en, indien van toepassing, de Century Award en de Artist of the Decade Award.