Selecteer een pagina

In 5 minuten tijd kun je al gehoorschade oplopen als je naar te harde muziek luistert. Wanneer de muziek harder dan 75 decibel staat loop je al risico op gehoorschade. Als je thuis naar muziek luistert kun je de volume makkelijk zachter zetten. In openbare ruimtes als een café of tijdens een concert kan dit natuurlijk niet.

Gehoorbescherming voor muziek

Om gehoorschade te voorkomen kun je kiezen voor gehoorbescherming voor muziek. Er bestaan tegenwoordig speciale oordoppen waardoor je de muziek nog even goed hoort, zonder dat dit schadelijk is voor je oren. Dit komt door speciale filters met een vlakke demping, zodat geluiden gelijk blijven.

Tijdens een concert heb je vaak niet door hoe hard de muziek staat tot je weer buiten komt. Gehoorbescherming is natuurlijk niet alleen van belang als je naar een concert gaat, maar ook juist voor mensen die daar werken. Als je bijvoorbeeld in de horeca werkt, dj of beveiliger bent is het extra goed om je gehoor te beschermen. De gehoorbescherming is geschikt om dagelijks lang in te hebben. Ze kunnen makkelijk schoongemaakt worden.

Gehoorbescherming op maat

Als je fan bent van muziek of zelf muziek maakt is het erg belangrijk om goed om je oren te denken. Als je eenmaal gehoorschade hebt zul je hier niet makkelijk vanaf komen. Om toch volop van het geluid te kunnen genieten is gehoorbescherming de ideale optie. Zo kun je ook met mensen blijven praten zonder dat je in hun oor moet schreeuwen.

Vervolgens kun je naar huis gaan zonder een piep in je oor. Normale oordoppen maken geluid dof, alsof het heel ver weg is. Daarnaast kan het soms pijn doen om deze na een lange tijd uit je oren te halen. De oordoppen die speciaal gemaakt worden om je gehoor te beschermen worden op maat gemaakt. Daardoor passen ze perfect in jouw oren. De gehoorbescherming bestaat uit zacht siliconen materiaal of hard acrylaat materiaal. De oordoppen worden naar jouw oor gevormd zodat ze perfect zitten.

Gehoorbescherming voor muzikanten

Als je zelf muzikant bent en op het podium staat krijgen je oren vaak te maken met harde muziek. Zo kan een drumstel al meer geluid maken dan goed is voor je gehoor. Muzikanten kunnen daarom niet zonder gehoorbescherming optreden en repteren. Doordat de oordoppen speciale muziekfilters hebben zal de muziek niet anders klinken.

Gehoorschade door muziek voorkomen

Om je oren nog beter te beschermen tegen muziek zijn er nog meer handige tips. Zo kun je beter een koptelefoon opzetten dan oordopjes dragen tijdens het luisteren van muziek. Dit komt omdat oordopjes dichtbij het trommelvlies zitten en het gehoor sneller kan beschadigen. Voor oren is het ook belangrijk om af en toe rust te hebben.

Zet daarom je muziek even een paar minuten per uur uit. Het allerbelangrijkste is om de muziek niet te hard te zetten. Vooral bij het dragen van oordopjes of een koptelefoon is dit erg belangrijk. Sinds een aantal jaren is er standaard een begrenzer op een mobiel of muziekspeler. Door je te houden aan de maximum volume zal je je oren al veel meer beschermen.